De nanny die je kind naar bed brengt?

Voor sommige ouders is het moeilijk genoeg om er niet te kunnen zijn voor hun kinderen, maar er moet nu eenmaal gewerkt worden om te kunnen leven. Voel je niet schuldig hierover, maar bedenk goed dat het voor je kinderen wellicht leuker is om tijd door te brengen met ouders die gelukkig zijn, geen geldzorgen hebben en waar geld is om een dagje naar het pretpark te gaan, dan met zorgelijke ouders thuis te zitten. Werk je in de avonduren? Dan ontkom je er vaak niet aan dat bijvoorbeeld een nanny ook wel eens je kind naar bed brengt. Dit kan wel eens even moeilijk zijn en voor de kinderen een moment om de oppas eens goed uit te testen. Maar hoe kun je dit voorkomen?

Slaapritueel ontwikkelen bij kinderen

Veel kinderen hebben er baat bij om een vast ritueel te hebben voor het slapen gaan. Kinderen hebben regelmaat nodig en natuurlijk ook hun rust. Een vast ritueel voor het slapen gaan kan hier goed bij helpen. Van jongs af aan is het belangrijk om steeds hetzelfde ritueel aan te houden voor het slapen gaan. Zo begrijpen jonge kindjes al heel snel dat het tijd is om rustig te worden: “We gaan nu slapen. Papa of mama ofwel de nanny gaat nu weg en ik moet slapen.” Heb je een nanny in huis dan willen kinderen nog wel eens misbruik maken van de situatie. Ze zullen zich soms anders opstellen dan wanneer papa of mama er is. Het naar bed gaan is natuurlijk bij uitstek een moment om de nanny eens lekker te testen en vooral niet te gaan slapen. Wil je dit voorkomen? Zorg dan voor een regelmatig slaapritueel en zorg ervoor dat de nanny ditzelfde ritueel aanhoudt.

Zo kun je bijvoorbeeld starten met: “We gaan ons uitkleden en naar het toilet. Onder de douche en in bad volgt daarop. We poetsen onze tanden en trekken onze pyjama aan.” In de slaapkamer van je kindje kun jij of de nanny nog samen iets doen. Zo zijn er bijvoorbeeld leuke droomposters te krijgen met gedichtjes. Hang deze posters op de muur met het gedichtje ernaast. Voor het slapen gaan lees je nog eens het gedichtje voor en kijk je samen naar de poster. Ook kun je een verhaaltje voorlezen of een liedje zingen, of de dag doornemen voor morgen en afscheid nemen van vandaag. Een nachtlampje aandoen en lekker instoppen. Weltrusten…

Zorg ervoor dat zowel jullie als ouders als de nanny hetzelfde ritueel aanhouden, zo zal je kindje altijd rustig gaan slapen en ben je zelf gerust dat alles goed gaat.

De droomposters koop je bijvoorbeeld bij Dreumes enZo.