Weer werken na je zwangerschapsverlof

nannyVele moeders kennen het wel, je hebt 16 weken zwangerschapsverlof gehad van je werkgever en dan komt de dag dat je weer gaat beginnen. In die 16 weken is je wereld compleet op z’n kop komen te staan, zeker wanneer je voor de eerste keer een kindje hebt gekregen is er heel veel veranderd in je leven.

Je werkte wellicht wel fulltime, en ging toen met verlof. Je kon de laatste hand leggen aan de babykamer en op je gemak alle babyspullen klaarmaken. Toen je baby geboren werd, heb je fijn de hulp gehad van een kraamhulp en waarschijnlijk stonden er hier en daar ook wel wat handjes klaar om bij te springen waar nodig. Maar dan komt toch echt de tijd dat je het leven weer enigszins moet gaan oppakken en je weer aan de slag gaat. Maar wat doe je dan met je baby?

Kinderopvang op liever oppas aan huis?

In Nederland is het kinderopvangsysteem goed geregeld. Het moet voldoen aan een strenge wet- en regelgeving en je kunt er met vertrouwen je kindje achterlaten. Ze leren er spelen met andere kindjes en gaan de dag doorbrengen in een vast ritme. Ze hechten zich aan de leidsters daar en krijgen net zo veel knuffels en kusjes als thuis. Hier hoef je jezelf geen zorgen over te maken.

Maar het kan ook zijn dat je geen goed gevoel hebt bij een kinderopvang. Kinderopvang heeft natuurlijk ook best wat nadelen. Zo moet je ’s ochtends en ’s avonds je kindje wegbrengen en ophalen, en het tasje inpakken met wellicht een speentje en andere spulletjes die je baby nodig zal hebben.

Daarom is het ook zeker het overwegen waard om een nanny in huis te hebben. De nanny kan bij jullie inwonen en een kamer hebben naast de kinderkamer, maar je kunt ook een nanny zoeken die gewoon ’s ochtends naar jouw huis komt.

Voordelen van een Nanny

  • De nanny komt bij jou thuis
  • Jouw baby is in zijn eigen omgeving en slaapt in zijn of haar eigen bedje.
  • Je hoeft geen babyspullen in te pakken om her en der naartoe te slepen.

Het scheelt jouw en je partner zeker aardig wat tijd. Je hoeft namelijk niet steeds naar de kinderopvang toe te gaan. De opvang komt namelijk naar jou toe. Je kunt de nanny ook vragen om af en toe een kleine boodschap te halen en wellicht kun je ook wat lichte huishoudelijke taken afspreken om te doen zodra jouw baby ligt te slapen.

Het is belangrijk om goede afspraken te maken met de nanny. Zo is het fijn als de nanny een vast dagritueel aanhoud. Het zelfde ritueel wat jij zelf gebruikt. Op die manier raakt je kindje niet snel van slag en ga jij met een goed gevoel naar je werk. Werk je tot laat? Vraag dan aan de nanny om een kleine lamp babykamer te laten branden in het kamertje. Zo kun jij ’s avonds nog even een kijkje nemen bij de kleine. Wellicht vind je het fijn om nog even in zijn of haar kamertje te zitten en een beetje naar je kind te kijken. Zeker in het begin kan het heel moeilijk zijn om weer te gaan werken en je baby achter te laten bij iemand anders. Een nanny biedt hier zeker voordeel in. Zo is je kindje in eigen omgeving en ga jij met een vertrouwd gevoel naar je werk.