Jullie eerste kinderfiets

Het blijft een magisch moment als je kind voor het eerst zelf fietsend de wijde wereld in trekt, zonder zijwieltjes, zonder jouw hulp. Maar het is ook spannend, Nederland is een heerlijk fietsland met veel voorzieningen, maar het is ook druk. Het is dus belangrijk om je zoon of dochter op de juiste manier de fiets op en het verkeer in te begeleiden. Spelenderwijs leren veel kinderen al van heel jongs af aan fietsen, door te oefenen met loopfietsen en later de speelfiets met zijwieltjes. Vanaf 4 tot 5 jaar zijn de meeste kinderen groot genoeg voor hun eerste echte kinderfiets, waar ze ook het verkeer mee in mogen. Of je die fiets nu nieuw of tweedehands koopt, het is goed om op een aantal dingen te letten.

Voetjes aan de vloer

Het is een beetje zoeken naar een fiets én een stand van het stuur en het zadel waarbij je kind wel met zijn voeten bij de grond kan, maar niet te veel met zijn knieën in de buurt van het stuur komt. Lekker kunnen doorfietsen is fijn, maar snel even met de voeten de grond kunnen bereiken, vergroot de verkeersveiligheid. Om dezelfde reden is het zinvol om je jonge kind eerst te laten wennen aan een fiets met terugtrapremmen en zonder versnellingen. Dat is het eenvoudigst en stelt je kind in staat zijn of haar aandacht zoveel mogelijk bij het verkeer te houden. Om op- en afstappen gemakkelijk te maken is het fijn om een fiets te zoeken die een lage instap heeft. Leren gebeurt nu eenmaal met vallen en opstaan, en mocht je kind dan onderuit gaan met de fiets, dan krabbelt hij of zij er ook makkelijker weer onderuit. Tot slot is het goed om er op te letten dat bepaalde delen van de fiets, zoals de kettingkast goed zijn beschermd. Zo komt je kind daar niet met zijn kleding in vast te zitten.

Bijzonder moment

Laat je zoon of dochter vooral verschillende fietsen naar hartenlust uitproberen. Kinderen moeten zich immers prettig voelen op de fiets. Het is ten slotte hun allereerste kinderfiets en dat is best een bijzonder moment voor jullie allebei.