Wat zijn de verschillen?

Als ouder wil je soms even een dagje weg zonder de kids. Maar als je gaat zoeken naar iemand die op je kinderen kan letten, vliegen de termen je om de oren. Wie doet nou wat?

Een oppas

De meeste gebruikte term en waarschijnlijk ook gebruikte persoon voor iemand die op je kinderen let, is een oppas. Een oppas kan daadwerkelijk iedereen zijn die op je kinderen past. Denk aan je (schoon)ouders, buren, vrienden, etc. De oppas hoeft geen diploma te hebben en oppassen wordt vaak gedaan als eerste bijbaantje.

Kraamzorg

Dat de kraamzorg op je kinderen past is zeker een misvatting. Ja, de kraamzorg let erop dat jij en je baby gezond zijn, maar het is niet de bedoeling dat jij met je man op stap gaat en je baby bij de kraamzorg achterlaat. Onder afspraak kan er besproken worden of lichte huishoudelijk taken, zoals het schoonhouden van de kraamkamer, worden gedaan, maar ook dit is geen vereiste.

Au pair

Als je een au pair neemt, betekent het dat deze bij je in huis komt wonen. Vaak komt een au pair uit het buitenland en wil diegene graag de taal of cultuur van jouw land beter leren kennen. De regel van een au pair is dat ze maximaal 20 uur per week mogen werken, waarvan maximaal 4 uur per dag. In deze uren zorgt ze dat alles in het huishouden wordt gedaan. Denk hierbij aan wassen, schoonmaken en uiteraard de kinderen verzorgen.

Nanny

Een nanny lijkt een beetje op een au pair, alleen hoeft een nanny niet bij je in huis te wonen. De nanny mag maximaal 3 dagen per week werken. Via een speciale regeling kan een nanny echter fulltime aangenomen worden. Bij de nanny staat alles dat met de kinderen te maken heeft op nummer 1. Als de ouders dan thuiskomen na een dag werken, is al het speelgoed opgeruimd, zijn de kinderen schoon en zijn ze klaar om naar bed te gaan.

Gastouder

Wil je liever niet iemand in je huis hebben? Dan kun je de kinderen afleveren bij een gastouder. Het huis van een gastouders is vaak omgebouwd zodat deze voldoet aan de eisen van een kinderopvang en is gecontroleerd door de GGD. Omdat ze officieel een bedrijf zijn, kun je er ook kinderopvangtoeslag voor aanvragen.