Kinderangst voor de opvang. Hoe ga je hiermee om?

Zeker na een vakantie is het voor kinderen moeilijker weer naar de opvang te gaan. Niet alleen zijn al die weken veilig bij papa en mama enorm lekker en vertrouwd geweest; ook het gevoel van verplichting speelt op deze jonge leeftijd al een grote rol in het niet willen terugkeren naar de kinderopvang. Hoe stimuleer je je kind en geef je hem of haar een duwtje over de letterlijke en spreekwoordelijke drempel? 

Veel ouders en gestudeerden beweren dat het goed is mee te gaan in het verdriet van je kind. Natuurlijk is het goed het kind en zijn gevoel erkenning te geven, maar hoe ver ga je hierin? ‘Ja schat, vervelend om terug te gaan, he? Je wilt liever bij papa en mama blijven, he? Mama wilt ook dat je hier blijft’. Je kind voelt zich in deze begrepen en beschermd, wat op zichzelf een goed gegeven is, maar wat nóg een bijkomstigheid van het in deze wijze bevestigen, is dat het kind zich alleen maar gesterkt voelt in zijn gevoel en dit een gegronde reden vindt om zich daarom ook te blijven terugtrekken in dit gevoel. De drempel wordt alleen maar groter. 

Terugkeren naar de kinderopvang is niet alleen maar vervelend en onwennig, natuurlijk is het ook hartstikke leuk. Een bevestiging geven dat het kind zich rot mág voelen is goed, maar probeer samen dit gevoel ook weer kwijt te raken. Het moet tevens ook leuk blijven. Maak er een Kindercentrumfantasieland van. Je hebt er de mogelijkheid de hele dag spelen, zonder dat mama of papa op een bepaald moment misschien zegt dat je eens iets anders moet gaan doen, moet eten of je troep op moet ruimen. Je gaat je vele verschillende vriendjes en vriendinnetjes weer zien. Er zijn vele leuke activiteiten op het dagverblijf en je ziet de gezellige, lieve juffen weer. 

Stimulatie is de key en probeer jouw kleine met zijn of haar fantasie weer op een speelse manier weer op positieve gedachten te brengen.

Geschreven door: bso amsterdam west

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *