4 stappen om scheidingsangst te verminderen

Je staat in de deuropening en laat je baby voor de eerste keer achter bij de kinderdagopvang of een oppas. Je hart klopt snel en je haalt diep adem. Je baby voor de eerste keer verlaten is moeilijk, maar in veel gevallen kan het voor jou moeilijker zijn dan je kleintje! De meeste ouders benaderen de eerste keer hun kind achterlaten met gemengde gevoelens. Het is prima om opgewonden te zijn om iets voor jezelf te doen en tegelijkertijd doodsbang te zijn om je baby met iemand anders te laten. Hier volgen vijf tips om de overgang voor iedereen gemakkelijker te maken:

Bereid de oppas voor

Jij bent de expert van je kind, dus noteer je dagelijkse routine, favoriete speelgoed en de beste manier om je kind te troosten. Zorg ervoor dat alle benodigdheden in huis zijn (poedermelk of moedermelk, flessen, babyvoeding, luiers, kleding, enz.).

Bouw langzaam op

Geef je kind de tijd om te wennen aan de nieuwe zorgverlener of omgeving. Laat ze een paar uur vóór de grote dag langskomen of maak afspraken om eerder samen in de week het kinderdagverblijf te bezoeken. Laat de nieuwe zorgverlener met je baby communiceren terwijl je in de buurt bent, maar forceer het niet. Het opbouwen van een relatie kost tijd.

Breng je baby zachtjes over

Als de tijd daar is, is het beter om je kleintje niet meteen aan de verzorger te geven. Dat is de ultieme scheidingsangst trigger: maak de verandering minder heftig door op de vloer te spelen of je kind in een schommel, kinderstoel of babyzitje te laten zitten. Laat die persoon de aandacht van je baby trekken als je snel zegt, ‘tot ziens’. Als je weg bent, moet de oppas je baby pakken. Dit stelt de zorgverlener in een goede positie om de ‘hulpverlener’ te zijn, die de interactie op een positieve, vertrouwende toon zal starten.

Niet wegsluipen

Het lijkt misschien het gemakkelijkst om weg te sluipen terwijl je baby slaapt of wordt afgeleid in een andere kamer, maar dit kan je kind bang maken dat je op elk moment zonder kennisgeving zult verdwijnen. Ja, er zullen waarschijnlijk tranen zijn als je vaarwel zegt, maar zorg ervoor dat je kind je verlaat. Zoiets eenvoudigs als woorden of acties die elke dag worden herhaald, zoals ‘Ik zie je later’ of een kus op het voorhoofd, helpen je baby zich voor te bereiden op je vertrek. Als je eenmaal weg bent, blijf weg tot het tijd is om je kind op te halen. Veel ouders komen terug om hun kind te troosten wanneer ze beginnen te huilen, waardoor het afscheid wordt verlengd en de ervaring voor iedereen traumatischer wordt.