Wat kan ik doen als mijn kind weigert naar school te gaan?

Als je net als de meeste ouders bent, neem je waarschijnlijk de verantwoordelijkheid om je kinderen naar school te brengen. Kinderen kunnen heel boos en gefrustreerd weigeren naar school te gaan. Dit kan gemakkelijk een machtsstrijd worden als je denkt dat dit een “strijd” is die je moet “winnen”. Het is maar al te gemakkelijk om te reageren op je eigen angst en emoties in plaats van op een effectieve manier te handelen, wat jezelf en je kind zal helpen. Als je kind chronisch weigert naar school te gaan, kun je je voelen als een hamster in een wiel: een hoop werk, inspanning, zweet en tranen, maar je komt nergens.

Pak het onderliggen probleem aan

Er zijn ouders die hun toevlucht nemen tot het fysiek in de auto zetten van hun jonge kind (nog steeds in pyjama) en hen naar school brengen, ze vervolgens met het schoppen en schreeuwen naar het gebouw brengen om ze vervolgens bij een docent achter te laten. Ouders zijn ten einde raad met dit probleem en dat is begrijpelijk. De sleutel is niet om in een machtsstrijd te raken met je kind over school, maar om het onderliggende probleem aan te pakken. Je kind zal niet de juiste vaardigheden leren om zijn gedrag te veranderen als je je met deze ruzie blijft bezighouden. In plaats daarvan draagt ​​het alleen maar bij aan de negativiteit van de situatie.

Blijf rustig en geef niet op

Er zijn ook ouders van tieners die reageren op de weigering van hun kind om naar school te gaan door te schreeuwen. Deze ouders proberen hun kinderen verantwoordelijk te houden. Andere ouders geven gewoon op; ze laten hun kind spijbelen of stoppen met school omdat ze het helemaal gehad hebben.

Waarom kinderen weigeren naar school te gaan

De meeste kinderen die weigeren naar school te gaan vallen in één of meer van deze vier categorieën:

  • Kinderen die worden gepest of kinderen die problemen hebben om met leeftijdgenoten overweg te kunnen, zowel op de korte als de lange termijn
  • Kinderen die worstelen met leren en voor wie school een zeer negatieve ervaring is geworden
  • Kinderen die problemen hebben met autoriteit en regels volgen
  • Kinderen die scheidingsangst ervaren (meestal bij jongere kinderen), of zich zorgen maken over testen, wat er thuis gebeurt, of ze die dag al dan niet worden opgehaald, enz.

Ouders van kinderen die een hekel hebben aan school raken gefrustreerd en uitgeput. De sleutel is om het probleem direct aan te pakken en te focussen op oplossingen die het probleem op de lange termijn oplossen, waaronder het onderwijzen van je kind en hoe je een betere probleemoplosser kunt zijn met een gezondere kijk op hun verantwoordelijkheden.