Scheiden terwijl je een of meerdere kinderen hebt, een lastige situatie. Welke afspraken moet je maken met jouw (ex-)partner over de verdeling van de zorg en opvoeding en alle kosten die daarbij komen kijken? Een belangrijk onderdeel van de afspraken die je maakt als je uit elkaar gaat is jouw ouderschapsplan. In het ouderschapsplan maak je afspraken over het verdelen van de taken en de kosten én afspraken rondom de onderlinge communicatie na de echtscheiding. In dit artikel lichten we alle stappen toe die komen kijken bij het opstellen van zo’n plan.
Het verdelen van de zorg en opvoeding
Om de taken te verdelen, kun je samen met je (ex-)partner kiezen voor co-ouderschap. Dit houdt in dat jullie de kosten en de zorg- en opvoedingstaken van de kinderen gelijk verdelen. Je kunt ook kiezen voor een zogenaamde omgangsregeling (ook wel zorgregeling genoemd), waarbij je de kinderen bij één van jullie laat wonen. Hierbij moet je dan afspraken maken over hoe vaak de kinderen de andere ouder (ook wel de niet-verzorgende ouder genoemd) mogen zien. De omgangsregeling betreft geen standaardregeling. Je maakt hiervoor dus helemaal zelf samen afspraken, waarbij je vooral rekening dient te houden met de wensen, school, hobby’s en andere (sport)activiteiten van de kinderen.
Ook relevant en belangrijk om te weten is dat kinderen vanaf twaalf jaar bij de rechter mogen aangeven wat zij wensen van hun ouders tijdens en na de scheiding. In onderstaande video doen drie jongeren met gescheiden ouders hun verhaal en brengen zij een bezoek aan de rechtbank:
Het verdelen van de kosten voor opvoeding en verzorging
Als ouders blijf je beiden ook na de scheiding de financiële verantwoordelijkheid dragen voor de zorg en de opvoeding van jullie kinderen. Belangrijk onderdeel van het ouderschapsplan is dus ook om samen afspraken te maken over de kostenverdeling na het scheiden. In het plan leg je vast hoe hoog het bedrag gaat zijn aan de alimentatie van de kinderen en wie dit aan wie gaat betalen. Op Uitelkaar.nl vind je alle informatie die je nodig hebt om een passend ouderschapsplan op te stellen en antwoord te krijgen op al jouw vragen rondom het verdelen van de taken en de kosten. Een scheiding regelen is nog nooit zo gemakkelijk geweest! Via een online scheiden test geef je antwoorden op relevante vragen, die je vervolgens verwerkt in jouw ouderschapsplan en kunt laten reviewen door een expert.
Afspraken over hoe jullie elkaar blijven informeren na de scheiding
Ten slotte is het erg belangrijk om duidelijke afspraken te maken rondom de communicatie na het scheiden. Belangrijke zaken om elkaar na de scheiding over te blijven informeren en te raadplegen zijn bijvoorbeeld schoolzaken, zakgeld en medische besluiten. In het ouderschapsplan spreek je samen af over welke onderwerpen je elkaar informeert en waarover je elkaar raadpleegt. Dit laatste valt onder de raadplegingsplicht (ook wel consultatieplicht genoemd). Als je samen het ouderlijk gezag over de kinderen hebt, dien je voor ieder besluit allebei in te stemmen. Wanneer de kinderen niet zijn geboren tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap, dan dien je een gezamenlijk ouderschap eerst aan te vragen. Hoe je dit doet en meer nuttige informatie (bijvoorbeeld over het inschakelen van een mediator of advocaat) kun je ook uitgebreid terugvinden op het online scheiden platform Uitelkaar.nl. Om zo snel mogelijk helderheid te krijgen en het proces van scheiden zo prettig mogelijk te laten verlopen, kun je het beste vandaag nog contact opnemen met deze partij.